De vastzittende beugel

Wat is een vastzittende beugel?

Zoals de naam het al aangeeft, kan men de vastzittende beugel niet zelf uit de mond nemen.Voor het dragen van een vastzittende beugel worden er op de tanden en kiezen “brackets” (kleine plaatjes van metaal of plastic met uitsteeksels) geplakt. Om de grote kiezen worden meestal bandjes geplaatst. De “brackets” hebben een gleufje waar een metalen draad in de vorm van de tandboog in past. De metalen draad wordt meestal met elastiekjes of heel dun staaldraad in de “brackets” vastgehouden. Er is ook een moderner type bracket, de “zelfligerende bracket” deze heeft geen elastiekjes nodig en is ook wat duurder. Hierdoor worden de tanden en kiezen rechtgezet en naar de juiste plaats in de kaak gestuurd. Soms moet je thuis zelf elastiekjes aanbrengen en wisselen. Er wordt dan verteld op welke plaatsen en hoe vaak de elastiekjes aangebracht moeten worden. Je zal merken dat je hier in korte tijd heel handig in wordt. Volg de aanwijzigingen goed op, want anders duurt de behandeling langer of mislukt het! Voordat de behandeling kan beginnen worden eerst foto’s gemaakt en een afdruk van het gebit. Ook worden aantekeningen over de mond gemaakt. Dit is nodig om te weten wat er aan de hand is.

De behandeling met een vaste beugel

De eerste afspraak voor het vastzetten van de beugel is een lange afspraak van minstens een uur. Het vastplakken van de “brackets” en het vastzetten van de beugel doen geen pijn. De eerste avond zullen de tanden gevoelig worden. Na één of twee dagen is de gevoeligheid weer opgeheven.
Het kan voorkomen dat de tanden wat losser aanvoelen. Dit gaat in enkele dagen over.

De tong en de slijmvliezen moeten in het begin wennen aan de beugel en zullen licht geïrriteerd raken. Ook dit gaat snel over. Mochten er echter toch te scherp aanvoelende plekjes aanwezig zijn dan kunnen deze met was (die je van ons meekrijgt) afgedekt worden, zodat de klacht vlug is verholpen.

Neem contact met ons op bij pijn of aanhoudende gevoeligheid. Meestal duurt de behandeling met een vastzittende beugel 1.5 – 2 jaar en wordt eens per maand de beugel bijgesteld.

Na elke bijstelling kunnen de tanden en kiezen weer gevoelig worden, wat betekent dat de tanden in beweging komen. Deze gevoeligheid gaat gauw voorbij.

Een paar tips voor de verzorging

Beugels moet je met zorg behandelen, want dit zijn hele fijne regelapparaten die stuk kunnen gaan als er ruw mee wordt omgesprongen. Hard voedsel, zoals noten en ijsblokjes, moet je vermijden. Kleverige snoepjes (toffee, karamel, kauwgom, drop enz.) zijn vaak ook de oorzaak van problemen met de beugel. Bijt hard voedsel (zoals rauwe groenten, sommige soorten fruit, stokbrood enz.) niet met de tanden af, maar snij deze in kleine stukjes zodat je het makkelijk in de mond kan stoppen. Verminder het gebruik van suikerhoudende snoep en frisdranken zo veel als mogelijk omdat deze tandbederf kunnen veroorzaken. In een mond met een beugel moet extra goed gepoetst worden, want plak kan makkelijk achterblijven tussen of onder de “brackets” en de metalen draad. Een kleine zachte tandenborstel en fluoridentandpasta doen goede diensten. Poets eerst de vlakken van de tanden en kiezen aan de wangzijde met heen en weer bewegingen. Ga zo’n tien keer op en neer per tand. Zorg ervoor dat ook het tandvlees goed geraakt wordt.

Poets dan de binnenkant (tongzijde) van het gebit met dezelfde horizontale heen en weer bewegingen. Ga dan nog eens het gebit langs met de tandenborstel, maar nu met cirkelbewegingen op de overgang van tanden naar tandvlees. Poets tenslotte de kauwvlakken en spoel daarna goed de mond. Met behulp van een “ragertje” (dit is een langwerpig klein borsteltje die je bij de mondhygiënist kunt verkrijgen) kan je de ruimte rondom de “brackets” extra goed  schoonmaken. Als je goed gepoetst hebt dan glanzen de tanden en de “brackets”!

Soms kan een bracket loslaten, een bandje of de metalen draad loskomen. Bel dan direct op om het euvel te verhelpen en neem ze mee. Loop er niet te lang mee rond, want de behandeling kan hierdoor langer duren. Als een draad loskomt en in je wang prikt, dan kan je de draad voorzichtig weer op zijn plaats duwen of een beetje was erop doen om de korte tijd tot de afspraak te overbruggen.

Downloads

Afspraak maken?

Wilt u een afspraak maken? Bel dan met onze praktijk.*

*Op werkdagen tussen 12.00 en 13.00 en op maandag na 16.45 zijn wij telefonisch niet bereikbaar.
Laatste nieuws